• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

kiipeilyjaosto.fi

  • kiipeilyjaosto.fi
  • Etusivu
  • Tietoa sivustosta

Sukkertoppenin valloittaminen

Antarktis ei ole se tavallisin paikka harrastaa vuorikiipeilyä. Se kuitenkin onnistuu hyvin Antarktiksen korkeimmalla vuorella, Sukkertoppenilla. Viralliselta nimeltään vuori on Mount Zuckerhut. Se on 2 525 metriä korkea. Kyseinen vuori on löydetty 1930-luvulla, jolloin saksalainen retkikunta löysi sen, mutta ei suinkaan valloittanut sitä. Sen sijaan kukaan ei ole vielä tähän mennessä kavunnut Sukkertoppenin huipulle. Siihen ovat syynsä, jotka löytyvät jostain muualta kuin vuoren korkeudesta.

Sukkertoppenin valloittaminen ei kuitenkaan ole sieltä helpoimmasta päästä. Vaikka kyseessä ei olekaan kovin korkea vuori, Antarktiksen sääolot tekevät kiipeilystä vaikeaa ja jopa vaarallista. Antarktiksen lämpötila talvella on jopa yli 50 miinusastetta, joten Sukkertoppenille kiipeäminen vaatii oikean ajoituksen ja paljon valmistautumista.

Suomalaisia Sukkertoppenin kiipeilijöitä

Suomalaiset eivät ole innostuneet Sukkertoppenin valloittamisesta suurin joukoin, mutta esimerkiksi vuonna 2013 eräs suomalaisista koostuva ryhmä suunnitteli valloittavansa vuoren. Ryhmän joukossa oli muun muassa yksi Suomen tunnetuimmista seikkailijoista, Pata Degerman. Ryhmä matkasi 21.11.2013 Etelä-Afrikasta Antarktikselle Novoon, joka sijaitsee kuningatar Maudin maassa. Novosta matkaa jatkettiin vielä syvemmälle sisämaahan päin.

Kuningatar Maudin maa on sinällään jo hankalaa maastoa. Se on täysin mannerjään peitossa. Alue on noin 2,5 miljoonan neliömetrin kokoinen ja se tunnetaan oikeastaan kokonaan tutkimattomana seutuna. Alueella on paljon jyrkkiä vuoria. Kuningatar Maudin maa on hankalaa seutua jo pelkän tutkimustyön ja retkeilemisen kanssa. Vain harvat ryhmät yrittävät valloittaa Sukkertoppenin, sillä se koetaan erittäin vaaralliseksi.

Kuinka suomalaisten kävi?

Suomalaisryhmän mukana oli jopa niinkin kokenut kiipeilijä kuin Patrick ”Pata” Degerman, joka on kirjoittanut kirjoja ääriolosuhteissa retkeilemisestä. Antarktiksen olosuhteet olivat retkeilijöiden tiedossa ja tiedettiin hyvin myös se, kuinka viiltävän kylmä arktinen tuuli tekisi kiipeämisestä vieläkin hankalampaa. Kun tähän lisätään vielä yli 50 pakkasastetta, olivat alkuasetukset retkelle haastavat. Kiipeily tyssäsikin heti alkuunsa, sillä kova tuuli, lumimyrsky ja jäätävä pakkanen estivät yrityksen.

Sukkertoppenille pyrittiin kiipeämään jyrkän seinämän kautta. Kiipeäminen ei kuitenkaan jatkunut pitkään, sillä ryhmän jäsenet alkoivat tuntea kylmyyden vaikutukset. Yksi jäsenistä luovutti välittömästi ja vähän myöhemmin kiipeämisen lopettivat myös muut. Sukkertoppen pysyy siis edellen valloittamattomana.

Handcrafted with on the Genesis Framework